Čtyři mudrcové, královské dělení i tříkrálové hvězdičky z čajových sáčků

Čas uložit tříkrálové kostýmy a korunky a nechat je přes rok zase odpočívat. Tříkrálová sbírka je ukončena, probíhá poslední sčítání darovaného výtěžku a výsledky jsou již na spadnutí každým dnem. V Olomouci a okolních 34 obcích olomouckého děkanátu se letos do sbírky zapojilo přes 1320 dobrovolníků koledníků a vedoucích skupinek, kteří byli ochotni i v extrémně mrazivých podmínkách trpělivě brázdit místním rajónem a prosit za potřebné. Poděkování patří do všech farností, dospělým za ochotu a nasazení, dětem za dobrou náladu a vytrvalost. A zážitky z koledy? O tom nám vyprávěli v Hodolanech, Grygově i Nových Sadech…

Pomocný "personál" a dělení na pět hromádek

V Hodolanech vyráží do ulic každoročně celá skupinka maminek a tatínků s dětmi. V roce 2008 jsme byli šestičlenná družina, v posledních letech jsme se rozrostli na devítTři královničky a jeden z tatínků, "nosič termosek"ičlennou partu. Koleduje nám pět dívek školou povinných, z nichž jedna je moje dcera. Role máme rozdělené, kromě pěti hlavních královniček, které se nám v koledování střídají, máme už i pomocný personál,“ směje se paní Mirka Hanáková, asistentka sbírky ve farnosti Hodolany a pokračuje: "Jedna z maminek nese hvězdu, druhá drží noty, já jsem vedoucí skupinky a jeden z tatínků je hlavní nosič termosek s teplým čajem. Stejně tak mají rozdělené funkce i holčičky. Jeden „král“ má v permanenci rozdávání cukříků a tříkrálových kalendářů, „druhý“ zdobí vchody křídou a „třetí“ nese hrdě kasičku s postupně přibývajícím obnosem,“ líčí chod koledování Miroslava Hanáková. Podle ní se děti na koledování těší, vždyť kromě příspěvku do kasičky mají lidé pro koledníky připravenou i nějakou dobrotu, pomeranče nebo sladkosti. „Večer vysypeme tašku a vykoledovaný obsah rozdělíme do pěti hromádek,“ usmívá se maminka.

Pro paní Mirku byly nejtěžší začátky. „Z obav z odmítnutí jsme navštěvovali jen ty domácnosti, kde jsme věděli, že na koledu čekají. Dnes už se odmítnutí nebojíme a zazvoníme i tam, kde třeba tušíme, že se jen pohne záclona, a nikdo nás neuvítá. Uvědomuji si, že sice jsme nositelé požehnání, ale že také vstupujeme do cizího osobního prostoru a že ostatní mají právo nás odmítnout,“ vypráví paní Mirka a dodává: „Na druhou stranu jsme často překvapeni, člověk nikdy neví, kdo mu otevře a mnohdy úplně nečekaně zažíváme nádherné společenství s lidmi, které ani neznáme.“

Nejdříve pár mincí, za rok dvoutisícovka

Asistent sbírky Charity Olomouc pan Vít Švorčík má ve farnosti Nové Sady pod palcem celkem osm tříkrálových skupinek. Sám doprovází jako vedoucí své tři ratolesti Terezku, Vaška a Verunku. „Lidé si na tříkrálové koledování zvykli, mnozí nás už vyloženě čekají a dávají hodně peněz. Máme zkušenost, že někde, kam jdeme poprvé, dostaneme hrst drobných a příští rok už mají nachystanou i dvoutisícovku. Letos na Českobratrské v paneláku jsme byli na každém patře vítáni. Často nám otevřely už starší paní, šťastné, že u nich někdo zazvonil. Bylo vidět, že by stály o to, abychom šli dál na kus řeči. Říkal jsem si, že by bylo hezké je někdy navštívit a udělat jim radost. Děti si samozřejmě odnáší i něco navíc než jen příspěvek do Tříkrálové sbírky a my zase nabízíme cukříky, kalendáře a tříkrálové hvězdičky poskládané z čajových sáčků, které vyrábí moje manželka. O legraci není nouze, například letos si namísto houslí Vašík prosadil trubku, a jen jsme vyšli do ulic, zamrzly mu klapky,“ líčí radosti i strasti koledování místní asistent Vít Švorčík.

"Ať si mrzne..." Tři králové z Velkého Újezdu

Grygov má čtyři krále

V Grygově se koleduje už od roku 2000. Bývalá místostarostka paní Božena Skopalíková, asistentka sbírky v Grygově, o sobě říká, že život ji naučil vše dobře předem rozplánovat. „S přípravou si dám velkou práci. Nestačí jen nachystat kostýmy, pláště, tříkrálové koruny a všechny další propriety tříkrálového koledníka, ale i obeslat rodiče informacemi, aby děti teple oblékli, sdělit, kdy je mají přivést a kdy si je mohou vyzvednout. Koledujeme v sobotu, jednotlivé skupinky mají jasně vymezené hranice kudy jít. Začínáme v 10 hodin a za tři hodiny jsme už hotovi. Na děti mezitím čeká teplý slavnostní oběd, který sponzorsky připraví naše místní kuchařky seniorky,“ sděluje nadšeně paní Božena Skopalíková, pětasedmdesátiletá asistentka sbírky v Grygově, plná vitality a energie. Na vzdálenější štace vyjíždí s koledníky dokonce auto místního obecního úřadu. „Když se děti po koledě loučí, zajišťují si už koledování na příští rok. Evidujeme tak koledníky i do zásoby, a když nám někdo onemocní, povoláváme ze zálohy,“ pokračuje místní asistentka sbírky. A pokud se jich sejde víc? Ani to není problém. V Grygově obléknou do královského hávu všechny a pošlou koledovat i po čtyřech. „Co na tom, že jsou čtyři, jen když jim to udělá radost,“ směje se bývalá místostarostka.

Eva Štefková, Charita Olomouc

Náš výtěžek
0 Kč

Rozpečetěno pokladniček