Hledá se Král… Vydejte se spolu s námi a třemi králi za Spasitelem

"Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit."
Složit poklonu narozenému králi v jeslích se vydají v pátek 6. ledna tři králové z Charity Olomouc (CHOL) a Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Dopoledne navštíví s tříkrálovými kasičkami krajské a městské instituce, aby prosili za dar pro chudé, nemocné a opuštěné. Novoroční fanfáry a tříkrálové koledy zazní na olomouckém arcibiskupství, magistrátě, rektorátě, ale i na ředitelství fakultní nemocnice či policii. Poté zamíří koledníci na koních před radnici k živému betlému, aby se symbolicky poklonili narozenému Králi – Spasiteli a připomněli tak událost, která se odehrála před více než 2000 lety v chudém betlémském příbytku…

Olomoučanům se naskytne příležitost potkat nezvyklý průvod muzikantů s koledníky na koních přímo v centru města a doprovodit tak tři krále k živému betlému před radnici. Evangelijní příběh o narození Ježíše Krista připravili učitelé a žáci literárně-dramatického a hudebního oboru Základní umělecké školy „Žerotín“ v Olomouci: „Hle, počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Ten bude veliký a bude nazván synem Nejvyššího…“ (L 1,31-32)

Na pódiu nedaleko sloupu Nejsvětější Trojice znovuožijí postavičky Svaté rodiny, archanděla Gabriela, pastýřů, ale i nelítostného krále Heroda, aby připravily známou betlémskou scenérii pro příchod tří mudrců od východu: „Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou; padli na zem, klaněli se mu a obětovali mu přinesené dary - zlato, kadidlo a myrhu.“ Tři mudrcové se klaní Králi narozenému v nuzném příbytku, který je předobrazem Kristovy lásky k chudým, bezbranným, opuštěným, nemocným a utiskovaným: „Cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, i mně jste učinili.“ (Mt 25,40)

Požehnání tříkrálovým koledníkům, aby do všech příbytků nesli radostnou zvěst o narození Krista Krále a zároveň prosili o dar ve prospěch potřebných, udělí děkan Ladislav Švirák přímo na Horním náměstí v 15:45. Na každém místě, kam tříkráloví koledníci ať malí, či velcí, s prosbou za potřebné vstoupí, poděkují za dar a v tradičním psaní iniciál nad veřeje K+M+B+ Christus mansionem benedicat, což značí „Kristus ať požehná tomuto domu“, popřejí všem přítomným pokoj.

V dopoledních hodinách se vydají do ulic dvě skupinky charitních koledníků. Koledníci v čele s prezidentem P. Bohumírem Vitáskem (ACHO) navštíví krajské instituce, městské instituce navštíví koledníci Charity Olomouc v čele s ředitelem Hospice na Svatém Kopečku Jiřím Borikem. Představitelé Charity Olomouc v postavách tří známých mudrců Kašpara, Melichara a Baltazara za doprovodu hudebníků z Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci pokračují v koledě i v odpoledních hodinách – průvodem koňmo se vydají k živému betlému z Dolního náměstí před radnici v 14:30. Ve stejnou hodinu zahájí na náměstí hudební program žesťový kvartet. Divadelní hru o narození Krista Krále se slavnostním příjezdem tří králů mohou diváci shlédnout v 15:00 – 15:30. Představitelé magistrátu vystoupí na náměstí přibližně kolem 15:40.

Na náměstí nebudou chybět ovečky, oslík a lamy ze Zoo Olomouc. „Věříme, že nejen divadelní představení, ale i zvířátka potěší jak malé, tak velké návštěvníky a svátek Tří králů se tak v budoucnu stane v Olomouci tradicí, která vždy na začátku Tříkrálové sbírky zároveň slavnostně uzavře období vánočních svátků,“ doplnila Terezie Táborská, koordinátorka Tříkrálové sbírky Charity Olomouc. Celý projekt je uvědoměním si duchovního rozměru charitního díla a zároveň i poděkováním veřejnosti, která se prostřednictvím Tříkrálové sbírky podílí na pomoci těm, kteří se ocitli v nouzi. Akci pořádá Charita Olomouc ve spolupráci s Kulturní Olomoucí.

Štěstí, zdraví vinšujeme Vám…

Eva Štefková, asistentka PR | +420 734 435 075

Kontakt:
Terezie Táborská, koordinátorka sbírky | +420 739 344 037

ChOl-trikralova_sbirka-plakat_A3-page-001

Náš výtěžek
0 Kč

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR